Tornar a l'inici Ajuntament d'Alguaire

Biblioteca municipal

Josep Lladonosa Pujol


Preguntes freqüents, la biblioteca respon


Per a quines biblioteques em serveix el carnet?

El carnet és vàlid per a totes les biblioteques públiques de Catalunya de les províncies de Girona, Tarragona i Lleida.


De quins serveis puc gaudir amb el carnet?

El carnet permet utilitzar aquells serveis de la biblioteca pública que necessiten identificació: préstec de documents, reserva d'ordinadors, inscripció a cursos, tallers i servei de préstec interbibliotecari.

El personal de la biblioteca pot demanar la identificació dels usuaris quan ho consideri necessari.


He perdut el carnet de la biblioteca, què he de fer?

Cal que t'adrecis a la biblioteca amb el teu DNI i et farem un duplicat previ pagament. En cas de robatori el duplicat del carnet és de franc si presentes la denúncia.


Pot utilitzar un altre usuari el meu carnet?

No, és personal i intransferible. L'ús del carnet per part d'altres persones diferents al titular del mateix pot ser objecte de suspensió del servei. Només els pares podran fer ús del carnet dels seus fills/es per retirar en préstec documents adreçats al públic infantil.


Tinc el carnet d'usuari de la biblioteca i em trasllado a viure a un altre lloc, em serveix el mateix carnet?

Sí, el carnet és vàlid per a totes les biblioteques de les províncies de Girona, Tarragona i Lleida (exclosa Barcelona i provincia), indistintament de la biblioteca on l'hagis fet primer.


Quants documents em puc emportar en préstec? Per quant de temps?

Pots tenir fins a 30 documents en préstec a la vegada (30 x 30), i de diferents biblioteques, dels quals 15 poden ser llibres i els altres 15 poden ser revistes, material multimèdia, amb un màxim de 5 DVD i un màxim de 5 CD o altres suports multimèdia, durant 30 dies.


I si necessito tenir-los més temps?

Es poden renovar fins a 3 vegades sempre i quan cap altre usuari hagi reservat aquell document i abans que expiri el termini de devolució.

Les renovacions es poden sol·licitar: per internet a través de "El meu compte"  del Catàleg Argus (http://elmeuargus.biblioteques.gencat.cat/), per telèfon trucant per ampliar el termini, per correu electrònic o presencialment a la biblioteca.


Intento renovar un document i el sistema no em deixa, per què?

El sistema t'oferirà un missatge amb informació sobre el motiu. En tot cas, els més comuns són:

  • haver excedit el número de renovacions
  • estar sancionat
  • el document l'ha reservat un altre usuari.

Si no et trobes en cap d'aquestes situacions, pregunta a la biblioteca perquè revisi el teu registre d'usuari.


Quines són les sancions pels documents retornats fora de termini?

Si l'usuari torna el document més tard de la data de retorn es penalitzarà 1 punt per document i dia de retard. Per cada 50 punts de penalització, el sistema informàtic bloqueja l'usuari durant 15 dies sense poder utilitzar el servei de préstec.

En cap cas s'ha de pagar multa econòmica.


Puc reservar documents?

Només es poden reservar els documents que estan en préstec.

Quan l'usuari retorni el document prestat, t'avisarem per a que passis a recollir-lo abans de 5 dies. Si no hi pots anar personalment, podrà recollir-lo una altra persona degudament autoritzada i identificada.


Per què no puc reservar un document disponible?

Si el document està disponible vol dir que es troba col·locat al seu lloc al prestatge de la biblioteca. Tothom és lliure d'agafar-lo, per tant, no es fan reserves.


Com puc saber tots els documents que tinc en préstec i la data en què els he de retornar?

Des del Catàleg Argus , cal que et validis a "El meu compte" . Podràs saber quins documents tens en préstec, a quina biblioteca pertanyen, quan els has de retornar, si has fet alguna reserva, o comprovar les teves dades d'usuari.

Si el teu registre d'usuari té una adreça de correu electrònic, la biblioteca t'envia missatges de cortesia.

També de manera presencial, si ho demanes al personal de la biblioteca.


Com puc consultar el meu historial de préstecs?

Primer de tot hauràs d'activar l'opció "Activar historial" que apareix a "El meu compte"  del Catàleg Argus, una vegada t'hagis identificat. A partir d'aquest moment, tots els teus préstecs quedaran registrats i els podràs consultar.


Puc retornar-los a qualsevol biblioteca?

Els documents s'han de retornar a la mateixa biblioteca on es van prestar.


Què passa si algú perd o fa malbé un document...

Si has perdut un llibre o altre material que tenies prestat comunica-ho a la bibliotecària perquè el doni de baixa del catàleg. El document s'ha de reposar (o pagar el que val).

Parla amb la biblioteca en cas que el document ja no estigui a la venda  o estigui descatalogat.


Com puc demanar un document d'una altra biblioteca?

Si voleu que us portin un document que està a una altra biblioteca te l'aconseguim gratuïtament mitjançant el Serveu de Préstec Interbibliotecari. Es poden demanar fora un màxim de 5 documents a la vegada.


Quan de temps triguen en arribar els documents?

Les sol·licituds de préstec interbibliotecari acostumen a arribar en una setmana i mitja i dues setmanes. No es pot concretar un període determinat perquè aquest depèn de la biblioteca que el sol·licita i la biblioteca propietària i del circuit de missatgeria entre les dues. Existeixen diferents circuits i diferents freqüències de pas.


Puc demanar directament un document a una altra biblioteca sense acudir a préstec interbibliotecari?

No, el préstec entre biblioteques mai es realitza a un particular. Les peticions s'han de tramitar sempre a través de la biblioteca.

Desenvolupat per SEMIC Internet