Activitats
CURS 2021-2022
TALLER HIGIENE MENSTRUAL
Dimecres a la tarda vam aprendre molt d'una gran quantitat de productes relacionats amb la higiene menstrual més pràctics, còmodes i econòmics alternatius als productes de tota la vida. Va ser un taller molt dinàmic, a càrrec del Marc de la botiga Dàlia de Lleida. També s'hi van presentar llibres per poder parlar amb els nostres fills/es de temes, que de vegades, no sabem com abordar-los. I, per acabar, hi va haver un petit espai dedicat a productes per parelles. Va ser un taller totalment recomanable per normalitzar temes que encara semblen un tabú.
EXPOSICIÓ DONES RURALS
Gràcies a l'ICD (Institut Català de les Dones) durant tot el mes de maig podrem gaudir de l'exposició "Dones rurals. Dones de Lleida" a la zona del Pla Educatiu d'Entorn de l'Alt Segrià.
L'exposició la trobarem a l'Escola Teresa Bergadà d'Alguaire la primera setmana de maig. Desprès, estarà a l'Escola Pinyana d'Alfarràs. La tercera setmana la trobarem a l'Escola d'Almenar i, per acabar, estarà a l'Institut d'Almenar.
És una exposició molt interessant que recull 68 biografies de dones del món rural amb l'objectiu de fer-les visibles i convertir-les en referents d'altres dones.
VISITA RESTES ARQUEOLÒGIQUES MONESTIR SANJOANISTA
Els alumnes de 4rt ESO de l'Institut d'Almenar han visitat la troballa arqueològica més important que s'ha produït al municipi d'Alguaire en els darrers anys. Es tracta de les restes del monestir sanjoanista que va tenir força importància en l'època medieval.
Ha estat una activitat força interessant a càrrec d'arqueòlegs de la Universitat de Barcelona per que els alumnes coneguin com era la vida al monestir en aquella època i com és la feina actual dels historiadors i arqueòlegs per poder conèixer tot el relacionat amb la troballa.
XERRADA COM AFRONTAR L’ADOLESCÈNCIA
La quarta xerrada online organitzada pel PEE AS, va voler tractar el tema de "com afrontar l'adolescència". Una xerrada molt interessant a càrrec de la Sara Monterrubio, psicòloga del centre Psico Lleida que ens va explicar tot el que hauríem de saber per poder entendre els nostres adolescents.
Va quedar clar, per la gran participació e interès, que l'adolescència és un tema que desperta molt dubtes i preguntes, sobretot entre les famílies.
CRIANÇA EN POSITIU 30-03-2022
Què és la criança en positiu, què engloba l'educació des del respecte, com podem actuar sense "castigar" o sense cridar o sense haver d'arribar als xantatges, quina és la manera d'educar correcta? com ho podem fer els pares per no perdre els nervis en un moment de rebequeria... Totes aquestes preguntes i algunes més ens van quedar resoltes amb la xerrada organitzada des del PEE AS sobre "criança en positiu", amb l'Anna Ribó, psicòloga del centre Psico de Lleida.
PLANTEM PEL PLANETA
El divendres, 25 de març es va engegar el projecte de l'Institut d'Almenar "Plantem pel Planeta" on el PEE AS hi ha volgut col·laborar.
La idea és que cada alumne, des de que comença 1er ESO fins que arriba a 4rt ESO hagi plantat un arbre a cada municipi de la zona d'on són els alumnes de l'institut.
Aquest any, com és lògic, s'ha començat pels alumnes de 1er i ha tocat plantar al municipi d'Alfarràs, de manera aleatòria, des d'on la regidoria d'educació hi ha col·laborat i l'associació "La Força del Poble" ha deixat tot el material per poder fer la plantació.
Des de l'ajuntament d'Alfarràs es va decidir repoblar la zona de la "serra de les bruixes" amb pi roig.
Finalment, han estat 100 pins els que s'han sumat a la vegetació del municipi.
És un projecte fantàstic per tot el que comporta. No és una simple activitat de plantar pins sinó que "Plantem pel Planeta" és una iniciativa per apropar els joves a la natura, al coneixement del medi, a incentivar-los al respecte cap al nostre entorn i a col·laborar per que el canvi climàtic no tiri endavant."
XERRADA TELEMÀTICA SOBRE ALIMENTACIÓ I EMOCIONS
Dilluns 21 de març i a les 19:00 hores el PEE AS va organitzar la xerrada telemàtica sobre "alimentació i emocions" dirigida a famílies i docents de 1er, 2on i 3er de les tres escoles de la zona.
La xerrada va ser a càrrec de la Marta Camí, nutricionista clínica del centre Psico de Lleida, especialitzada en trastorns de la conducta alimentària i l'obesitat.
Ens va explicar com tenir una alimentació saludable, sabent flexibilitzar. Com ens influeix la cultura i el nostre entorn en la manera com triem el menjar. Com incentivar a menjar aliments saludables sense premiar ni castigar. Saber trobar un equilibri entre la freqüència i la quantitat d'alguns "menjars no tan saludables" i ens va fer una breu introducció en alguns trastorns alimentaris.
TALLER DE RÀDIO PER A JOVES
El PEE AS (Pla Educatiu d'Entorn de l'Alt Segrià) torna a engegar el projecte conjunt amb ràdio EMUN tots els dissabtes, des del 5 de Març fins al 7 de Maig, de 10:00 a 13:00 hores. Es dóna la oportunitat a joves de la zona que vulguin aprendre tot el relacionat amb el fet de dinamitzar un programa de ràdio, a més a més, de posar en pràctica conceptes apresos en l'àmbit escolar. Els objectius principals són promoure l'educació intercultural i l'ús social de la llengua catalana i incentivar la participació dels joves es espais de lleure educatiu.
XERRADA SOBRE COM GESTIONAR ELS EFECTES DE LA PANDÈMIA EN L'INFÀNCIA
Des del PEE AS (Pla Educatiu d'Entorn de l'Alt Segrià) s'organitza una xerrada informativa per famílies i docents de les tres Llars d'Infants de la zona. La xerrada serà a càrrec de la psicòloga Cristina Vidal i ens explicarà com la pandèmia ha pogut afectar als infants i de quina manera podem ajudar-los.
XERRADA SOBRE COEDUCACIÓ
Divendres, dia 4 de Febrer de 2022, a l'Institut d'Almenar i amb col.laboració del PEE AS, es van portar a terme unes xerrades des de l'associació LIKA sobre coeducació: estereotips i rols de gènere, que els tenim tan assumits des de petits. La xerrada es va fer per alumnes de 3er i 4rt ESO i va tenir molt bona acollida